In het eerste trimester van de zwangerschap wordt er een echo gemaakt om vast te stellen:
Bij een inwendige echo doet u uw onderbroek uit. Om een dunne echokop (transducer) wordt een condoom gedaan, waarop men gel aanbrengt om het inbrengen in de vagina gemakkelijk te maken en om een goed beeld te krijgen. Bij een inwendige echo is het het beste als de blaas leeg is.
Inwendige echoscopie doet meestal geen pijn tenzij u al klachten heeft. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dit dan met de echoscopist.
U krijgt de uitslag direct na de echo. Het kan nodig zijn om een herhaal echo af te spreken. Bij bijzonderheden of afwijkingen nemen wij contact op met uw verloskundige. Samen met u bepaalt de verloskundige het vervolgtraject. Indien nodig wordt u verwezen naar een gynaecoloog.
In 10% van alle zwangerschappen treedt er een miskraam op. In het begin hoeft een miskraam niet gepaard te gaan met bloedverlies. Het kan dus voorkomen dat je ‘niets vermoedend’ komt voor een termijnecho en er sprake blijkt te zijn van een miskraam. Soms wordt er een vruchtje gezien zonder hartactie, maar soms is het al zo vroeg in de zwangerschap gestopt met groeien dat er wel een vruchtzakje gezien wordt, maar zonder vruchtje.
Een hele jonge zwangerschap is moeilijk te onderscheiden van een vroege miskraam, omdat het er op de echo hetzelfde uitziet.
Meer informatie over miskramen kunt vinden op www.nvog.nl
Ga naar:
De kosten voor een termijnecho worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed.
Adres:
Koningin Julianaplein 5b
2635 HD Den Hoorn ZH
Telefoon: (015) 285 32 44
Bereikbaar maandag t/m vrijdag
van 9.00 tot 12.00 uur
Verloskundig-echoscopisten:
Gerrie Bosch-Los
Anita van Oostrom
Marlies Knapen
Yvette de Groot-Zwinkels