Termijnecho

Waarom een termijnecho?

In het eerste trimester van de zwangerschap wordt er een echo gemaakt om vast te stellen:

  • of er sprake is van een intacte zwangerschap (klopt het hartje?)
  • of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
  • of er sprake is van een eenling of meerling
  • hoe ver de zwangerschap is gevorderd

In veel regio’s wordt bij iedere zwangere vrouw standaard een termijnecho gemaakt. Het heeft veel voordelen vroeg in zwangerschap een echo te maken.

Wanneer

De ideale tijd voor een termijnecho ligt tussen de 10 en 12 weken van de zwangerschap. Bij deze termijn is de meting van de kruin/romp betrouwbaar en kun je al verschillende structuren van de baby herkennen (hartactie, hoofd, armen, benen, maag en blaas). Een echo kan uitwendig en inwendig gemaakt worden.

Uitwendige echo

Bij een uitwendige echo moet u uw onderbuik vrij maken van kleding. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven brengt men gel op uw buik aan. Om een goed beeld te krijgen tijdens een echo in de eerste 3 maanden, is een gevulde blaas handig/nodig.
 
Bij hele jonge zwangerschappen, of als de baarmoeder naar achter gekanteld ligt en er eventueel darmen voorliggen, of als er sprake is van obesitas, is het niet mogelijk het vruchtje duidelijk via de buikwand in beeld te brengen. Dan kan het nodig zijn dat er een inwendige echo gemaakt wordt.

Inwendige echo

Bij een inwendige echo doet u uw onderbroek uit. Om een dunne echokop (transducer) wordt een condoom gedaan, waarop men gel aanbrengt om het inbrengen in de vagina gemakkelijk te maken en om een goed beeld te krijgen. Bij een inwendige echo is het het beste als de blaas leeg is.

Inwendige echoscopie doet meestal geen pijn tenzij u al klachten heeft. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dit dan met de echoscopist.

De uitslag

U krijgt de uitslag direct na de echo. Het kan nodig zijn om een herhaal echo af te spreken. Bij bijzonderheden of afwijkingen nemen wij contact op met uw verloskundige. Samen met u bepaalt de verloskundige het vervolgtraject. Indien nodig wordt u verwezen naar een gynaecoloog.

Miskraam

In 10% van alle zwangerschappen treedt er een miskraam op. In het begin hoeft een miskraam niet gepaard te gaan met bloedverlies. Het kan dus voorkomen dat je ‘niets vermoedend’ komt voor een termijnecho en er sprake blijkt te zijn van een miskraam. Soms wordt er een vruchtje gezien zonder hartactie, maar soms is het al zo vroeg in de zwangerschap gestopt met groeien dat er wel een vruchtzakje gezien wordt, maar zonder vruchtje.

Een hele jonge zwangerschap is moeilijk te onderscheiden van een vroege miskraam, omdat het er op de echo hetzelfde uitziet.

Meer informatie over miskramen kunt vinden op www.nvog.nl

Ga naar:

  • Voor patiënten en bezoekers
  • Ik wil graag meer weten over: voorlichtingsbrochures bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap

Kosten

De kosten voor een termijnecho worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed.